İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran Açılış Konuşmasını Yaptığı 3. İhtisas Fuarı'mızda Mimari’nin Önemini Vurguladı.
3. sü Düzenlenen Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nda her yıl gelişerek devam ettiğine değinen İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ‘Camiler, Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın mescitleri olarak zikredilir, mescit secde edilen yer demektir ve Cenab-ı Hak Allah’ın mescitlerinin imarından söz eder ve imar edenleri över. Camileri tahrip edenleri, harap edenleri yererek en zalim insanlar olarak zikredilir’ diyerek açılış konuşmasında Cami yapımı ve mimarisinin önemini vurguladı. Bugün İstanbul’un Camiler şehri olmasına dikkat çeken İstanbul Müftüsü Rahmi Bey ‘Dini mimarinin içine gireni ve göreni etkilemesi gerekmektedir. İçinde namaz kılanı ve Allah’ın dinini anlatanı olmalıdır’ diyerek ses düzeni, cami içinin sıcaklığının ve iç havalandırmasının dengesi gibi önemli noktalara değindi. Firmalara seslenen Müftünün belirttiği diğer konu ise ustalar ve işçilerin ibadetle yapı inşaat ve mimari işi yaptıklarını belirtmesi oldu. Sektördeki gelişmelere vesile olan fuarınıza önümüzdeki yıllarda da desteğimiz devam edecektir. Çünkü sadece İstanbul’dan değil Türkiye’nin değişik vilayetlerinden bu işle ilgilenen ve iddia sahibi olan firmalar bu fuarda.
Diyanet İşleri Başkanlığı Yatırım Emlak ve Teknik Hizmet Daire Başkanı Sn. Murat Alkan 3. İhtisas Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nda Açılış Konuşmasında Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Yapısını Konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapısal anlamda Cami inşaat ve imar alanında kendisine görev verilen bir kurum olmadığını açılış konuşmasında vurgulayan Alkan, kanunda ve mevzuatta yapıldıktan sonra teslim edilen Cami’nin ibadet alanı olarak kullanımını sağlamak, rahat ve huzurlu ibadet yapılması için görevli istihdam etmek ve Caminin idaresini temin etmenin Diyanet İşleri Başkanlığı görevleri arasında olduğunu belirtti. Camilere rehberlik yaptıklarını da ekledi.
Ellerinde mevcut Cami Tip projelerinin olduğunu da belirten Alkan, yaklaşık 40 civarında örnek Cami Mimarisini katalog halinde bastırıp fuarda da sektörde herkesin görmesini sağladıklarını da aktardı.
İyi niyetle yola çıkan ve önemli bir boşluğu dolduran Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nın hayırlı ve uğurlu olmasını da temenni ederek fuar açılışını gerçekleştirdi.
3. İhtisas Cami Yapı Ekipmanları Fuarı Açılış Konuşmasında Hüseyin Şahin Cami Yapı ve İnşaat Malzemelerinin Standardizasyonunun Önemine Dikkat Çekti!
2010 yılında İlk kez gerçekleştirilen Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nda 32 firma yer almıştı. 2016 yılında ise fuar 89 firmanın katılımıyla gerçekleşti. Cami Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Şahin daha sağlıklı ve kaliteli ürünlerle Camilerimizin döşenmesi için firmaları buluşturduğunu 2016 yılı 3. İhtisas açılış konuşmasında belirtti.
Şahin, günümüz kalite standartlarının belirlenmesinin şart olduğunu ve Cami yapılarında kullanılması gereken malzemelerin hızla büyüyen sektör içinde kalite ve standardizasyonun gün geçtikçe de öneminin arttığına dikkat çekti. Şahin, sektörde 160 civarında firmanın çalıştırdığı işçinin sigortasını yatıran, yürürlükteki iş güvenliği ve mevzuatlara uygun hizmet verdiğinden söz ederken kayıt dışı 300 civarında firmanın ve kişilerin varlığına da değindi. Sektörün kanayan yarası olan kayıt dışı satılan yapı malzemelerinin cami derneklerine satışının da önüne geçilmesinin önemini vurguladığı konuşmasında kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması için önlem alma ve çalışmaların yapılması gerekliliğine de değindi. ‘Cami mimarisinin de benzer bir standardizasyonunun olması için il ve ilçe müftülüklerinin denetim ve sorumluluğuna verilebilir düşüncesindeyiz’ dedi.
Sektörde tek bir ustanın, milyarlarca lira yatırım yapmış firmalarla rekabet edebilmesine şaşırmaktayız.
Buna çanak tutanların tekrar düşünmesi gerekmektedir.