Tavus Yün Halı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Tavus ile markayı, sektörü ve hedeflerini konuştuk.
İsmail Bey Merhaba, sizi tanıyabilir miyiz?
1957 yılında Manisa’nın Demirci ilçesinin Taşokçular köyünde doğdum. Şu an demirci de ikamet etmekteyim. 45 yılı aşkın süredir TAVUS Halı da bilfiil çalışmaktayım.
Bundan 55 yıl önce Demirci ve Karabük’te el halılarıyla temelleri atılan Tavus markası bugün halı üretiminde dünya liderliği tahtında oturuyor. 1960 yılında dedeleri Mehmet Ali Tavus tarafından kurulduğunu, Manisa’nın Demirci İlçesi Köylerinde başlayan el dokuması halıcılık serüveninin 1980’li yıllarda makine halıya dönüştüğünü belirten Tavus Halı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Tavus, “8 bin m2’lik kapalı alanımız olan fabrikamızda özellikle cami, yurt, toplu yaşam alanlarına yönelik nitelikte halılar dokuyoruz.
Tavus Yün Halı markası nasıl doğdu?
Tavus Yün Halı 1960’lı yıllarda rahmetli babam Mehmet Ali TAVUS’un çeşitli köylerde dokuttuğu el halılarıyla halı işine girmiş olduk. Demirci ve Karabük’te sattığımız el halılarıyla Gaziantep’te ilk fabrikamızı kurduk. Burada bir müddet üretim yaptıktan sonra kendi memleketimize yatırım yapmalıyız diyerekten fabrikayı Demirci’ye taşıdık. Şuan Demirci de cami, otel ve yurtlara hizmet veriyoruz.
Tavus yün halı olarak müşterilerden isteğimiz halı alacakları zaman sadece fiyata değil kaliteye de bakmaları.
Tavus Yün Halı hangi ülkelere ihraç ediliyor?
Tavus yün halı olarak başta Almanya ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinden birçoğuna Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada, Güney Afrika, Mısır, Yemen, Azerbaycan, Kazakistan İtalya, Senegal, Singapur, Avustralya gibi birçok ülkeye ihracat ediyoruz.
Yeni projeleriniz var mı? Sektörde yatırımlarınız olacak mı?
AR-GE bölümümüzün üzerinde çalıştığı projelerimiz var. Bunları en yakın sürede piyasaya süreceğiz. Mekanik aksamımızı son teknolojiye ulaştırıp daha az zamanda daha çok üretim almak hedef ve projelerimizin listesinde.
Son dönemde halı desenleri oldukça modernleşti. Siz desenlerinizi nasıl yapıyorsunuz?
Tavus yün halı olarak kendi desenlerimizi camilerimizde kullanılan çinilerden ilham alarak yapıyoruz. Bazı zamanlarda bu hizmetleri yapan firmalardan destek alıyoruz.
Daha çok proje bazlı çalıştığımız için müşterilerimizin bizlere verdikleri ve istedikleri desenleri desinatörlerimiz tarafından çizilip halıya aktarıyoruz.
Halı ve iplik piyasası hakkında neler söylemek istersiniz?
Halı sektörü başta Demirci/Manisa olmak üzere birçok şehrimizde büyük bir kazanç kapısı oldu. Hal böyle olunca piyasa da her kaliteden halı çıktı. Bu durum bazen bizi zora sokabiliyor. Tabi biz firma olarak hem belge hem de kalite olarak rakiplerimizden öne geçiyoruz ve bu fark bizim daha sağlam adımlar atarak ilerlememizi sağlıyor.
Malumunuz ucuz alan pahalı alır atasözünü unutmamak lazım. Piyasa da ihracata yönelik çalışma yapan arkadaşlarımız da var. Bunlar ülke ekonomimize katkı da bulunup daha çok istihdamı açıyor. Bu ülke ekonomisi açısından çok güzel bir durumdur.
İsmail Bey aktarmış olduğunuz röportaj için teşekkür eder, işlerinizde başarılar dileriz.