Ahmet Bey Merhaba, 25 yılı aşkın bir süredir Cami sektöründe hizmet veren bir firmasınız. Çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
‘Kütahya Çini Yapı Tasarım Limited Şirketi’ olarak, 25 yılı aşkın bir süredir cami mimarisinde mihrap, minber, kürsü, müezzinlik, kolon ve duvar çini süslemeleri alanında çalışıyoruz.
Yapmış olduğumuz her işin kendimizi yansıtan ve anlatan bir değer olduğunu düşünüyoruz. 5000’den fazla olan cami referansımıza yeni dostlar, yeni işler ve yeni tasarımlarla çok daha fazla esere imzamızı atmayı umuyoruz. Geleneksel sanatımızı daha ileriye taşımak için porselen bazlı dış cephe çini karo, özel tasarım taş çini panolar, sekizgen dış cephe karolar daha kaliteli ve güzel ürünlerle sektörde farklılık yaratıyoruz.
Amacımız, Kütahya Çinisi’nin yeniden tasarlamak elişi ve taş çini panolarla etkileyici ve kaliteli eserler yapmaktır.
Camilerimizde 16.yy.’dan günümüze gelen çini sanatını yaşatmak, en yüksek kaliteli üretim standartlarına ulaşarak farklı renk ve desen tasarımlarıyla yeni ürünler yapmak firmamızın önceliğidir.
Çini Sanatı’nın uzun yıllardır sürdürülen cami süslemeleri ve mimarisinde (mihrap, mimber, kürsü, kolon ve duvar olmak üzere) pencere üstü ayet, pano ve kuşak ayat olarak kullanılması ve uyumunu yeni bir anlayış, tasarım ve ahenkle birleştirici firmamız, yapmış olduğu bütün işlerde maksimum memnuniyeti hedefliyor.
Çinicilikte ve Çini sanatında yapılan çalışmalarda özellikle esinlendiğiniz dönem ve çalışmalar var mı?
Osmanlı Dönemi’nden günümüze kalan en özel ve nadide miraslardan biri olan çini sanatı hala güncelliğini koruyor. Cami ve türbelerin duvarlarında karşılaştığımız bu sanat dalı köşk ve sarayların dış ve iç cephelerini de süslemektedir.
İnce detaylar ile işlenen ve işlenen ürünlere güzellik veren Osmanlı Dönemi’nden en gözde sanat dalı günümüze kadar değerinden bir şey kaybetmeden devam ediyor.
Zamanla gelişen ve yenilenen çini sanatı Mimar Sinan ile daha çok önem görmeye başlamıştır. Mimar Sinan, her yapıtında bu sanat dalından eserler kullanarak şu anda bile ilgi duyulan mekânlar yaratmıştır.
Cami Dergisi ekibi olarak, değerli röportajı için Sayın Ahmet Esentürk’e ve Kütahya Çini Yapı Tasarım Limited Şirketi’ne teşekkür ederiz.