Nilüfer Ticaret Merkezi Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Halil SAĞOL, Nilüfer Ticaret Merkezi Cami’nin mimarisi ve yapımıyla ilgili Cami Yapı Ekipmanları Dergimiz röportajı için önemli açıklamalarda bulundu.
Bursa'da, Halil Sağol, İsmail Andiç, Saffet Özkan, Fikri Çınar ve Hüseyin Karaaslan isimli 5 gönüllü, Nilüfer ilçesine Cami yaptırmak için kolları sıvadı. ‘Nilüfer Ticaret Merkezi Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği'ni 2009 yılında kurup, cami inşaatına başladı. Ancak sadece Cami’nin kaba inşaatı tamamlandı.
Türkiye’de ilk kez yapılan mimari çalışmaların bulunduğu Camii’nin inşaatında oldukça değerli çalışmalar ve tamamlanmak istenen projeler bulunuyor.
Cami yapımında mimarlarının bulunmadığını belirten Elektrik Mühendisi Halil SAĞOL, Cami’nin mimari çizimleriyle bizzat ilgilendiklerini belirtti. İnşaat mühendisi Fatih Bey tarafından da Cami’nin hesaplamalarının yapıldığını açıkladı.
Halil Sağol: “Cami’nin batı kapısından Camii içine ambulans girebiliyor!”
Halil Sağol: “Cami’de 10 kişilik asansör var. Cami’ye doğu kapısından 3 basamakla, ön kapıdan ise 8 basamakla giriliyor. Giriş ve çıkışlarda izdiham olmasını önlemek ve deprem anında çıkışı kolaylaştırmak için 5 kapılı bir sistem yapıldı. Uygun arsa temin edilebilse herkes, çevresi geniş alanlı, büyük ve geniş Camiler inşa etmek ister.” açıklamasını yaptı.
Halil Sağol: Her ilde mühendislerle oluşturulabilecek çalışma grupları ve kontrol teşkilatlarının kurulmasıyla, Camilerin yapım aşamasında şekillerinin, proje takiplerinin ve çalışmalarının kontrol edilebilmesinin önemine de değindi.
8 yıl önce dernek faaliyetleri kurulan Cami’de, bir yıl arsa temini çalışmasından sonra inşaatına başlandı. Alt katın inşaatı 7 ayda bitti ve 5 yıl önce hizmete açıldı.
Halil Sağol: “Ana kubbeden içeri girdiğinizde, üç ya da dört adım attığınızda, kafanızı kaldırdığınız zaman ana kubbeyi bütün ihtişamıyla görmüş olacaksınız!” Mimar Sinan’ın bu sözünden esinlenerek çalışmalarımızı yaptık. Camimizin aydınlık ve ferah olmasına özellikle dikkat ettik. “
Cami, 1450 m2 üzerine inşa edilmiş. Üst katlar eklendiğinde 3500 m2 kapalı alandan oluşuyor. Toplam 5.000 kişi namaz kılabilecek:
“Cami’nin 5-6 dönümlük çevre alanı var ve bu alanı ağaçlandırmak istiyoruz.”
√ Antrenman sahası yapılacak.
√ Çocuk bahçesi yapılacak.
√ 50 kişinin aynı anda yemek yiyebileceği bir yemekhanemiz ve geniş bir mutfağımız var: Sabahları 1000 kişiye ücretsiz çorba hizmeti vermek istiyoruz.
√ Cami’de sıcak su ile birlikte ücretsiz banyo hizmetimiz var.
√ Kur’an kursu yapılacak.
Cami, bir ana kubbe olmak üzere, dört yarım kubbe ve 15 tane küçük kubbeden oluşuyor. Kubbe yüksekliği ve genişliği ise 33 metredir.
Para desteği bulamayan ‘Nilüfer Ticaret Merkezi Cami’ yetkilileri bekledikleri desteği bulamayınca böyle bir yola başvurduklarını belirtti.