Uzun yılların verdiği bilgi birikimiyle sektöründe örnek teşkil eden maniş yapı, camilerimizin kaplama işlerini gerçekleştirmektedir. Kendi çalışmaları hakkında bilgi veren firma, sektör değerlendirmesinin yanı sıra dikkat edilmesi gereken noktaları da bizlerle paylaştı.
Kısaca firmanızdan bahseder misiniz?
Firmamızın kuruluşu; Babamız Rahmi Maniş 1975’te Vakıflar Genel Müdürlüğü kurşun ekibinde işe başlamıştır. Yıllar süren bir tecrübenin ardından emekli olarak biz oğullarıyla birlikte piyasada serbest çalışarak İstanbul’da ve Türkiye' genelinde yüzlerce caminin ve minarenin kurşun kaplama işlerini başarıyla hakkını vererek teslim etmiştir. Daha sonra piyasadaki talebin artması, çalışmaların dernekler kadar, proje bazında şirketlerin de devreye girmesiyle cami sektöründe Maniş Yapı İzolasyon Metal Çatı Kaplamaları olarak kuruluşumuzu hızlandırmıştır.
Camilerimize yönelik çalışmalarınız nelerdir?
Camilere başta kurşun kaplama olmak üzere; titanyum alaşımlı çinko, nitrit GOLD krom çelik kaplama, boyalı alüminyum kaplama, bakır kaplama ve tüm bu metal kaplamaların alt yapı ve izolasyon çalışmalarıdır.
Çalışmalarınızda önem verdiğiniz, dikkat ettiğiniz noktalar nelerdir?
Çalışmalarımızın görsel tutarlılığına ve yapılan sistemin disiplinine çok önem veririz. Buradaki en önemli husus altyapının düzgünlüğü ve izolasyonun kesintisiz ve mutlak suretle yapıya uygulanmasıdır.
Yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarınızdan en önemli birkaç caminin ismini paylaşabilir misiniz?
Çeçenistan’da Gudermes, Geldigen, Aloroy camileri, Kosova’da Miçroviça Bayram Paşa İsabey Camii, Cezayir’de Abdülhamid İbni Badis Camii, Japonya’da Harikalar Diyarı Türk Evi ve Kızlar Ağası Hacı Mehmet Ağa Medresesi, Taylant Bankok’da Bank Uthit Camii vb.’dir.
İşinizde olmazsa olmazlarınız nelerdir?
İşimizde olmazsa olmazımız, evvela iş güvenliğidir. Daha sonra iş gelir. Birlikte çalıştığımız ustalarımızın ve diğer arkadaşlarımızın çalışma esnasında etrafına karşı örnek olabilecek bir iş ahlakıyla çalışması olmazsa olmazlarımızdandır. Bu bakış açısı babamızın ve diğer ustalarımızın bizlere miras bıraktığı bir disiplindir.
Geleceğe yönelik hedeflerinizden bahseder misiniz?
Camilerdeki gelenekselleşen yöntemlerin mutlaka devam etmesi ve günümüzün teknolojilerine uydurularak manipüle edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak geleneksel yöntemler yeni, günümüz modern camilerle çok da uyuşmamakta bu sebeple günümüz mimarisine yakışacak çalışmalar ve yöntemler keşfedilebilir. Tam da bu noktada uyguladığımız diğer krom çelik ve titanyumlu çinko kaplama yöntemleri gibi uygulamalar devreye girebilir tabi bu sadece kubbe ve çatı kaplamaları alanında değil caminin tüm alanlarında yeni buluş ve sanat yöntemleri bu nadide eserlere uygulanabilir. Bizim geleceğe yönelik bakış açımız bu yönde ve doğrultuda ilerlemekte, bu anlayışla sektöre katkı sağlamaktadır.
Sektörünüzü değerlendirecek olursanız olumlu ve olumsuz neler söylersiniz? Sektörde işinizi daha iyiye ve gelecek nesillere taşımak için nelere önem verilmelidir?
Çarpık yapılaşmanın bir sonucu olarak camilerin projesiz dernekler bazında kalfaların inisiyatifine bırakılarak denetimsiz bir şekilde yapılmasına müsaade edilmesiydi. Bu durum camilerin yapılış amacına hizmet etmemektedir.
Kaplama işlerini yaptıracaklara tavsiyeleriniz nelerdir? Özellikle nelere dikkat etmeleri gerekir?
Kaplama işlerini yapacak arkadaşların öncelikle kendi yaptıkları işe saygı duyarak işlerini ciddiye almaları gerekmektedir. Cami sektöründe ve diğer alanlarda ilerlemek istiyorlarsa kayıt dışı faaliyet göstermekten kurtulmalıdırlar. Zira bu durum aksine, sektörün ciddiyetini düşürtmekte ve yapılan işin kalitesine zarar vermektedir.
Camiyi yapacak ve yaptıracak inisiyatif sahibi kişilerin camide yapılacak en önemli işin izolasyon olduğunu unutmamaları gerektiğini belirtmek isterim.
Eklemek istediğiniz, paylaşmayı düşündüğünüz bilgilerinizi de rica ederiz.
İşçilik ucuz bir şey değildir. Hiç kimse malzemesinin en kalitesini alıp maliyetini en üst seviyede karşılayıp, işçiliği de en düşük seviyede yaptırmaya çalışarak kar edeceğini zannetmesin. Zira mutlaka o işçiliğin geri dönüşü olacaktır.