Camilerin Perdesi Vitray Sanatı!
Vitray sanatını diğer sanatlardan ayıran en büyük özelliği ışık yoğunlu ve yönüne göre vitray desenlerin değişiklik göstermesidir. Vitray sanatının doğumu da camın icadıyla yakından alakalıdır. Bir kaç bulguya dayanılarak Vitray sanatının geçmişi M. S. 1. Yüzyıla kadar dayanmaktadır.
Günümüzde özellikle cami camlarına uygulanan vitray sanatı, diğer dinlere ait ibadethanelere nazaran İslam’da daha doğrusu camilerde daha açık renkli iç açıcı desenler ile uygulanmaktadır. Camilerde uygulanan vitray sanatının amacı insanların ibadet ederken yoğun ışıktan rahatsız olmaları önlemek ancak kendilerini rahat hissedecekleri kadar ışıklı bir ortamda olmalarını sağlamaktır.
Günümüzde camilerde kullanılan beş farklı vitray yapım tekniği bulunmaktadır.
Bunlar;
Mozaik Vitray
Macunlu Vitray
Kurşunlu Vitray
Boyalı Vitray
Tiffany Vitray
Camilerde vitray kullanılarak kubbeye yakın yerlerden dik olarak gelecek güneş ışıkları da kırılarak cami içindeki ekipmanlara zarar vermesi önlenmektedir. Günümüzde yapılan vitray motiflerini ve en iyi vitray ustalarını görebilmek için 20 – 23 Şubat tarihleri arasında Cami Yapı Ekipmanları Fuarına katılmanızı tavsiye ederiz. 2014 yılının ilk fuarı olacak fuar kapsamında Türkiye’nin bir çok yerinden katılan vitray ustaları yapmış oldukları vitray örneklerini sergileyeceklerdir.
İstanbul Yeşilköy’de gerçekleşecek olan Cami Yapı Ekipmanları Fuarı kapsamında yüzyıllar öncesinden günümüze kadar dayanan vitray örnekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve yeni yapılmış vitray örneklerini görebilir ve işinin ehli vitray ustaları ile tanışabilirsiniz.