irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • Camiyi yapan yok, temel atan çok

    Camiyi yapan yok, temel atan çok!


    27 Ekim 2010 tarihinde dönemin Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Bardakoğlu’nun da katıldığı törende, Adıyaman Üniversitesi kampüs alanına cami temeli atılmıştı. İki yıl sonra aynı yere bir kez daha temel atıldı.

    İki yıl önce, tarihler 27 Ekim 2010’u gösterdiğinde Adıyaman Üniversitesi kampüs alınana yapılacak olan caminin temeli düzenlenen törenle, dualar eşliğinde atılmıştı. Törene, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Müftü Mehmet Ali Öztürkçü, İl Genel Meclis Başkanı Necmi Baykan, bazı kurum müdürleri ve oda başkanları katılmıştı. Tören, Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başlamış, sonra katılımcılar düşüncelerini aktarmış, dualar edilmişti.. İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü tarafından yapılan temel atma duasının ardından, üniversite camisinin temelini Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ve protokol üyeleri, butona hep birlikte basarak atmıştı. Aynı protokol dün bir kez daha temel attı. Anlaşına Üniversiteye temel atmak, yapmaktan daha kolay geliyor.

    Üniversite Camisine Alevi Desteği
    Adıyaman’da Temeli Atılan Camiye Alevi Dernek Başkanları Ve İşadamları Bağışta Bulunarak, Dayanışmanın Güzel Bir Örneğini Sergilediler.
    Adıyaman Üniversitesi kampüs alanına Adıyaman Üniversitesi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Adıyaman Üniversitesi Cami ve Külliye Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılacak camiye, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği tarafından yapılan yardım, yüzyıllardır süregelen Alevi-Sünni dayanışmasını perçinledi.

    Adıyaman’da yıllar önce cemevinin yapılmasında Sünni vatandaşların büyük katkı sağladığı Adıyaman’da, Alevi vatandaşlar da cami yapımına katkı sağladı.
    Geçtiğimiz günlerde Karapınar Mahallesi’nde Alevi evlerinin işaretlenmesiyle gerçekleştirilen provakatif eylem karşısında birlik ve beraberlik örneği gösteren Adıyaman halkı, şer odaklarına karşı kardeşlikten ödün vermiyor. Alevi dernek başkanları ve işadamları cami yapımına maddi destekte bulundu.

    Adıyaman Üniversitesi kampüs alanına yapılacak olan caminin temel atma töreni gerçekleşirken, törene çok sayıda kişi katıldı. Temel atma töreninden sonra Mediko-Sosyal binasında bilgilendirme yapıldı.

    Törene; Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Bölge Müdürü Halil Murat Demir, Adıyaman Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, Adıyaman Üniversitesi Rektör yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Prof. Dr. Cemil Kara, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Abdurrahman Dimez, Esnaf, Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman Üniversitesi Cami ve Külliye Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Orhan Uslu, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği Adıyaman Şube Başkanı Nusret Tunç, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile akademik ve idari personel katıldı.
    Açılış konuşmasını yapan Orhan Uslu, “Daha önceden bir cami temeli atılmıştı. Ancak bu bir temel değil, bir girişimdi. Bugün Adıyaman Üniversitesi’nin öğrenci sayısı hızla artıyor. Son aldığım rakamlar 13 bin civarındadır. Dolayısıyla daha önceden beton dökülen alanın dar geleceği ve kaldı ki bahçe alanının da olmadığı görüldü. Şimdi yeni yapacağımız yerin 10 bin metrekare alanı sadece bahçe alanıdır” dedi.

    “İnşallah çok güzel bir cami olacak. Yaklaşık 4 bin kişinin namaz kılacağı bir yer olacak” diyen Uslu, kardeşliğin bir sembolü olarak birlik ve beraberliğin göstergesi olarak Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği Adıyaman Şube Başkanı Nusret Tunç’un 500 TL yardımda bulunduğunu söyleyerek “Allah razı olsun” dedi. Uslu, “Alevi işadamlarımızdan Mahmut Aslan 2 bin TL, Hüseyin Tunçay 2 bin TL yardımda bulundular. Bu Alevi kardeşlerimiz, Alevi ağabeylerimiz Adıyaman’da ki bu birlik beraberliğin, bu kardeşliğin bir kez daha gösterilmesi adına güzel bir örnek oldular” ifadelerini kullandı.
    Rektör Prof. Dr. Talha Gönüllü camiyle ilgili bilgiler vererek, “750 metrekare oturum alanına sahip olan camimiz için toplamda 10 bin metrekare alan tahsis ettik. Bodrum, zemin kat ve mahfelden oluşan camide ayrıca şadırvan ve külliye de bulunacaktır. Bodrum dahil olmak üzere yaklaşık 4 bin kişilik kapasiteye sahiptir. Normalde 2 yılda bitmesi bekleniyor. Ancak biz 1 yılda bitmesini ümit ediyoruz. İnşallah bu ümidimiz gerçekleşir” şeklinde konuştu.
    Caminin inşaatı bitirildikten sonra Adıyaman Üniversitesi Cami ve Külliye Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından, İslami İlimler Fakültesi’ne tahsis edilmek üzere caminin yanına revaklı avlu ve şadırvan yaptırmayı düşündüklerini bildiren Gönüllü, Osmanlı mimarisi stilinde bir cami olacağını, 28 metre yüksekliğe sahip olan camiyi çift minareli olarak yapmayı düşündüklerini aktardı. Gönüllü, şöyle devam etti:

    “Diyanet İşleri Başkanlığı ve hayırsever işadamlarının destekleri olacaktır. Bu destekler içerisinde Sanko’nun desteğini gördük. Devamı da gelecek. Ayrıca Merinos Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erdemoğlu da bu konuda destekte bulunacağını söyledi. Yapacakları desteklerden dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. Üniversite olarak önünü açtık ama asıl fonksiyon dernekte, asıl yük dernek yönetiminde olacaktır. Hepsine teşekkür ediyorum. İyi ve hayırlı bir süreçtir.”

    Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği Adıyaman Şube Başkanı Nusret Tunç, Adıyaman’daki Alevi-Sünni kardeşliğine vurgu yaparak, cemevlerine Sünnilerin, camilere de Alevilerin yıllardan beri yardımda bulunduğunun altını çizdi. Tunç, “Biz Aleviler olarak yıllardır İslamiyet’in ibadethanelerine katkı sunmayı, destek vermeyi kendimize görev addetmişiz. Özellikle Adıyaman’ın bu anlamda çok özel bir yeri var. Yıllardır bizim dedelerimiz, babalarımız, yapılan camilere azıyla çoğuyla destek olmuşlar; bağışta bulunmuşlardır. Bugün de üniversitemizde 4 bin kişinin ibadet edebileceği bir cami yapılıyor. Tabi bu da yine bağışlarla yapılacak bir ibadethanedir” dedi.

    Camileri de cemevlerinden ayırmadıklarını ifade eden Tunç, “Çünkü bunlar İslamiyet’in ortak ibadet yerleridir. Sembolikte olsa bağışla ayakta duran cemevinin bir miktar parasını cami yaptırma derneğine bağışlamış bulunuyoruz. Bunu yaparken de bütün işadamlarının para sahibi insanların bu tür yerlere yardım yapmasını bir anlamda yönlendirmek istiyoruz. Aramızdaki birlik ve beraberliği de pekiştirmek istiyoruz” diye konuştu.

    Tunç, sözlerini şöyle tamamladı:
    “Dinimiz bir, Allah’ımız bir, Peygamberimiz birdir. Bizim cemevinin yapımında da öyle tahmin ediyorum ki yüzde 60-65 oranında Sünni vatandaşlarımızın katkısı oldu. Sünni vatandaşlarımız olmasaydı Adıyaman’daki cemevimiz bugünkü konumuna, durumuna gelemeyebilirdi.” Yapılan konuşmaların ardından Müftü Mehmet Ali Öztürkçü tarafından dualar okundu.

    İki yıl önce temel atılmıştı
    İki yıl önce Adıyaman Üniversitesi’ne yapılacak olan caminin temeli, Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Bardakoğlu’nun da katıldığı törende atılmıştı.. Cami, 4 Bin 110 Kişi Kapasitesiyle Adıyaman’ın en büyük ve mimari yönden de en modern camisi olma özelliğini taşıdığı belirtilmişti. İşte iki yıl önce, 28 Ekim 2010 tarihli gazetemiz manşetinde yer alan haber…

    Törende, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu: “Bu Caminin Dinin Aydınlık Bilgilerinin En Doğru Şekilde Öğrenilmesi İçinde Faydalı Olacağına İnanıyorum” dedi.
    Adıyaman Üniversitesi kampüs alanı içerisine yapılacak olan caminin temeli Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu tarafından atıldı.
    Adıyaman Üniversitesi kampüs alınana yapılacak olan caminin temeli düzenlenen törenle, dualar eşliğinde atıldı. Törene, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Müftü Mehmet Ali Öztürkçü, İl Genel Meclis Başkanı Necmi Baykan, bazı kurum müdürleri ve oda başkanları katıldı. Tören, Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başladı. Kur’an-ı Kerim’in tilavetinin ardından katılımcılar düşüncelerini aktarırken, konuşmaların ardından dualar edildi. İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü tarafından yapılan temel atma duasının ardından, üniversite camisinin temelini Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ve protokol üyeleri, butona hep birlikte basarak attı.

    Temel atma töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, “Biz İslam’ı, çağdaş dünya ile kavga ettirmeden, çağdaş dünyanın bir gerçeği olarak ama İslam’ın kökünden ayrılmadan anlama ve dünyaya tanıtma çabasındayız. Cami demek, insanların kimliğini, kişiliğini hiç sorun etmeden onlara kucak açan, onları Allah, Peygamber ve insan sevgisinde buluşturan mekanlardır. Umuyorum ki; Adıyaman Üniversitesinde yapılan bu caminin dinin aydınlık bilgilerinin en doğru şekilde öğrenilmesi içinde faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

    Camilerin sosyal hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Vali Ramazan Sodan, “Bilindiği gibi biz Müslümanların sosyal hayatında camilerin önemli bir yeri vardır. Camiler, İslamiyet’in doğuşundan itibaren Müslümanların hem ibadet yeri hem de eğitim yeri olmuştur. Camisiz yer, ruhsuz ölü sayılır. Üniversitemizde bugün manevi ruhuna kavuşmuştur. Bu camimiz üniversitemizin ruhu, kalbi ve ibadet merkezi olacaktır” diye konuştu.

    Adıyaman Üniversitesinin kısa sürede geliştiğini, artan öğrenci sayısının da camiye olan ihtiyacı gündeme getirdiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz, “Cami, medeniyetin aynı zamanda gelişmişliğin göstergesidir. Karnınız aç iken cami yapamazsınız, bu doğru da değildir. Bu gösteri falanda değildir. Yüce dinimiz buna hiçbir zaman izinde vermez. Bu bakından buraya yapılacak olan cami, tesadüfen yapılmış değil, bir ihtiyaçtan doğmuştur. Adıyaman’ın en büyük camisinin iki katı olacak. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede cami yaptırabildiğimize göre Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlının aynı şeyi yaptığı dönemde ki gibi güçlendiğini söylersek abartmış olmayız. Bu bir meydan okuma değildir. Bu Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma hedefinin üzerine atılan dev bir adımdır” ifadelerini kullandı.

    Belediye Başkanı Necip Büyükaslan da konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Son yıllarda büyük bir gelişimi ve değişimi yaşıyoruz. Ezberler bozulmuş, anlayışlar değişmiş, hızlı bir şekilde hayal edilemeyecekleri yaşayarak görüyoruz.”

    İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, “Çok hızlı bir şekilde gelişmekte olan ve ilmi çalışmalarıyla bütün Türkiye’ye sesini duyuran ve bir ilim yuvası olan Adıyaman Üniversitesi bünyesinde bir cami temelinin atılması takdire şayandır. Bütün semavi dinlere mensup insanlar, içinde ibadet edecekleri mabetler inşa ederek bu mekanlara kutsiyet atfetmektedir. Camilere kutsiyet atfedilmesi, dini ve sosyal hayat açısından gördükleri fonksiyondan kaynaklanmaktadır. Camilerimiz şehirlerin, dolayısıyla bu camimiz de üniversitemizin mimari estetiğine önemli ölçüde güzellik katacak olan bir yapı olacaktır” şeklinde konuştu. Öztürkçü, temeli atılan camiyle ilgili şu bilgileri verdi:

    “Temelini attığımız cami 3000 metrekare inşaat alanı ve cemaat kapasitesiyle ilimizin en büyük camisi olacaktır. Caminin kapalı alanı ile son cemaat mahalli, bayanlar mahfili ve avlu ile birlikte camide aynı anda 2900 kişi namaz kılabilecektir. Ayrıca 1200 kişi kapasitesi, çok amaçlı salonu da düşündüğümüzde aynı anda namaz kılacakların sayısı 4110 kişiye çıkacaktır.”

    Öztürkçü, caminin müştemilatında; 1 adet imam odası, 2 adet kulüp odası, 1 adet kitap okuma salonu, havuzlu kitap okuma şadırvanı, kufi tarzda minare, çelikten yapılmış vitraylı kubbe, otopark ve ana cami hacminde ısıtma, soğutma ve havalandırma tesisatlarından müteşekkil bir cami inşa edileceğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com