Diyanet İşleri Başkanlığı, Cami Standartlarının ve Camilerde Kültürel Yaşam Alanlarının Oluşturulması Çalışmalarına Gazi Üniversitesi ile Başladı
İnşaat ve Teknik Hizmetler Müdürlüğü; Mütevelli Heyeti’nin ve Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Komisyonu Kararlarına istinaden, dini, sosyal, eğitim ve sağlık konularında genel müdürlüğe tevdi edilen, yurt içinde ve yurt dışında yapılması öngörülen cami, şadırvan, imam evi, okul, yurt binaları, kültür merkezleri, lojman binası inşaatları ile mevcut her türlü binaların bakım, onarım ve restorasyonlarının yapımını gerçekleştirir.
Her türlü gayrimenkulümüzün satın alınması, kiraya verilmesi, satılması, bunlara ilgili cins tashihi, kamulaştırma, ifraz, tevhid, vb. işlerin yürütülmesi, ayrıca gayrimenkullerin kamu kurum ve kuruluşlarında takip edilmesini sağlar.
Ayrıca gayrimenkul bağışlarıyla ilgili işlemlerin yürütülmesi, ihtiyaç duyan ilgililere verilmek üzere tip cami projeleri hazırlamak gibi hususlarda gereken her türlü iş ve işlemleri yürütür.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Yatırım Emlak ve Teknik Hizmetler Daire Başkanı Sn. Dursun Duyar ile Cami Standartları ve Camilerdeki Kültürel Yaşam Alanlarının Standardizasyon Çalışmalarını Konuştuk.
Sn. Dursun Duyar: ‘Cami Standartlarında özellikle de yeni planlamalarda yer seçimi yapılırken; Caminin büyüklüğü, ne kadar nüfusa hitap etmeli ve diğer camiler arası mesafe ne kadardır bu çok önemlidir.’ dedi.
Bu çalışmalar sektöründe önünü açacaktır. Şehrin dokusuna, yapısına ve tarihine de uygun yapılar yapılmalıdır.
Camileri nüfus, kullanım, sosyal yaşam merkezi görmek istiyoruz. Tek bir yapı değil de Camileri külliye şeklinde bütünleşik düşünüyoruz: Camilerin aynı zamanda birer gençlik merkezi, kültür merkezi olmasını istiyoruz, Kadınlar için lokal bir yer ve yaşlılar için oturup sohbet edebilecekleri çay salonu olmalıdır. Her Camide kadınlara yönelik lavabo ve abdesthane olmalıdır. Ayrıca engellilerin erişebileceği şekilde camilerin yapılmasını ve planlanmasını da sağlayacağız. Isıtma ve soğutma sistemlerinin de teknik şartnameleri olmalıdır.
İklim özelliklerine göre bölgelerdeki Camilerin yapımındaki malzemelerde farklılık arz etmektedir diyen Sn. Dursun Duyar, proje detaylarını anlattı:
‘Gazi Üniversitesi ile proje çalışmalarımıza devam ediyoruz ancak proje ekibinde yalnızca Gazi Üniversitesi hoca ve mimarları bulunmamaktadır. Sn. Hilmi Şenap Bey, Sn. Salim Alp Bey, Sn. Necip Dinç Bey gibi birçok mimarımız çalışmalara katılacaktır.’
Örnek bir Cami Projesi: Camide Sevgi Salonu, Çayhane ve Gençler için Yaşam alanı oluşturuldu.
Başbakan Yardımcısı Sn. Numan Kurtulmuş’un da katılacağı, İlki 22 Martta olmak üzere üç tane çalıştay yapmayı düşünüyoruz:
Birinci çalıştaya, Diyanet İşleri Başkanlığı, Şehircilik Bakanı ve Projeyi yürüten Gazi Üniversitesi katılacaktır. 8 ay deva edecek proje sonunda rehber doküman oluşturulacaktır. Şehir planlanırken bu dokümandan yararlanılacaktır. Standartları ise bir yıl görüşülerek oluşturulacaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Yatırım Emlak ve Teknik Hizmetler Daire Başkanı Sn. Dursun Duyar, ikinci çalıştayın sektöre, piyasadaki mimarlara, kamu kurum ve kuruluşlara, belediyelere açık olacağını ve herkese çalışmalarını anlatacaklarını da aktardı.
Üçüncü çalıştayda ise sekiz ayın sonundaki çalışmaların ve hazırlanan rehber dokümanın tanıtımı yapılacaktır. Çalışmalar sonuç halinde yayınlanacaktır.
Sn. Dursun Duyar: Mescit kavramını geliştirmek istiyoruz. 2018 yılında (en az 7) bölge toplantıları yapacağız.
Dursun Duyar: Bilgilendirme ve bilinçlendirme kampanyası yapmamız gerekiyor. Ruhsat veren belediyelere, valilik bünyesinde ve sektörlere, derneklere, dernek yöneticilerine, sektör temsilcilerine, rehber dokümanın tanıtımı yapılacaktır. Bölge tanıtım toplantılarıyla da bunu tanıtmak istiyoruz.
Cami Dergisi (*) ve Cami Yapı Ekipmanları Fuarı (*) olarak, sektörümüze oldukça yararlı olacak bu çalışmaların takibinde olacağımızı belirtir, çalışmaların sektörümüze hayırlı, uğurlu olmasını temenni ederiz.
(*) Son iki yıl dâhil olmak üzere, özellikle 2016 - 3. İhtisas Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nda da İlk Kez Cami Yapı Ekipmanlarının Standartlarını Belirleme çalıştayı yapılmıştı.