1956’lı yıllardan bu yana ahşap sektöründe hizmet veren Erdemler Ahşap, kalifiye eleman sıkıntısının büyük olduğunu ve devletin bu konuda destek vermesi gerektiğini vurguladı. Erdemler Ahşap olarak bu işe atölye bazında 1956 yıllarında başlayıp 2004 yılından itibarı ile Erdemler Oymacılık El Sanatları Ltd. Şti. olarak devam eden firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Vedat ERDEM sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Hem Ankara’da hem de Kahramanmaraş’ta imalat yapan firma, bu işte yetişmiş 40 çalışanıyla yurt içinde ve yurt dışında faaliyetlerini sürdürüyor. Camilerimizin bütün ahşap dekor işlerini (mihrap, minber, kapı, kürsü, lambiri, korkuluk, ahşap tavan süslemeleri, kubbe ahşap kaplama vs.) titizlikle imalat ve montajını yapan firma, özel ve kamusal alanlarda hizmet vermektedir.
Sektördeki en büyük sıkıntılardan birinin bu işte yetişmiş kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu söyleyen Erdem, ustanın yetişmesi için en az 7-8 yılını vermesinin gerektiğini bunun da yeni yetişen nesile zor geldiğini belirtiyor. Bu noktada işlerinin sabır işi olduğunu, bu işte çalışacak elemanın gönlünü bu işe vermesi gerektiğini ekledi. Bu işlerin aşılabilmesi için devletimizin bu işe sahip çıkmasının gerekliliğinden bahsetti.
İş Yaptırılacak Firmalar Detaylı Bir Şekilde Araştırılmalı
Derneklerimizin iş yaptıracak firmaları iyi araştırmasının önemine değinen Erdem, işçiliğin, kullanılan boya malzemesinin de önemli olduğunu dolayısı ile iyi araştırma yapılması gerektiğinin altını çizdi.
1. Ağaç cinsi (maun, sapelli, limba, ceviz, meşe vs.)
2. İşçilik (temiz olmalı)
3. Sanat (oyma desenleri mimariye uygun olmalı)
4. Boya (marka olmalı)
5. Montajı (titizlikle yapılmalı)
6. Caminin daha sonra servis ve bakımı olmalı
Derneklerin ucuz olsun fark etmez mantığını bırakması gerektiğini belirten Erdem, hesaplı olsun kaliteli olsun, sanatsal olsun mantığı ile hareket etmelidir diyor. Çünkü camilerimiz bir defa yapılacağını ve en az 200-300 yıl dayanması gerektiğini belirtiyor. Ahşabın çok iyi seçilmesi gerektiğini vurgulayan Vedat Erdem, her ahşaptan cami dekorasyonu olmayacağını, camide kullanılacak ahşapların ithal olan maun, sapelli, limba, ceviz olması gerektiğini söylüyor. Bunların sağlam ve uzun yıllar dayanıklılığını koruduğunu aktarırken, bu ahşapların ömürlerinin 500 yıl ve pahalı ağaçlar olduğunu ekliyor.
Erdem, bunların dışında meşe, dış budaktan da yapılabileceğini fakat bunların işlemesinin çok zor olduğunu vurguladı. Bir de huş ağacı diye Karadeniz’de yetişen kavak ailesinden bir ahşap olduğunu söyleyen Erdem, gerçek adının Kızılağaç olduğunu Karadeniz yöresinde (yeğin) ağacı olarak bilindiğini ve bunlardan mihrap ve minberin asla yapılamayacağını ekliyor. Huş yani diğer adıyla kızılağacın da uygun olduğuna vurgu yapan Erdem, camideki dayanıklılık süresinin de 1 veya 2 yıl olduğunu ekliyor. Ayrıca, bu ağacın hafif olmasından dolayı kalıplık kereste olarak inşaatlarda kullanıldığını aktarıyor.
2014 Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’na da katılmış olan Erdemler Ahşap, fuardan çok memnun kaldıklarını, cami dernekler ve camii yaptıran şahıslar ile bire bir görüşmelerinin olduğunu ve birçok firmanın arasında olmalarının kendilerine büyük avantaj sağladığını vurgulamıştı. 2015 Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nda çok ilgi gördüklerini, dolayısıyla katılmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.