RESTORE EDİLEN ŞEYH SÜLEYMAN MESCİDİ AÇILDI
Vakıflar Genel Müdürlüğü ile İtalyan Mimarlık, Sanat ve Kent Restorasyonu Derneği’nce yürütülen Med-Art Projesi kapsamında restore edilen Şeyh Süleyman mescidi Başbakan Yardımcısı Kaynak'ın katılımıyla açıldı.
Zeyrek'te bulunan mescidin açılış törenine, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İtalya Ekonomi Kalkınma Bakanı Carlo Kalenda, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı.
Geç Roma dönemindeki mimari üslup dâhilinde inşa edilmiş bir mezar yapısı olan mescit, İstanbul'un fethinden hemen sonra Şeyh Süleyman Efendi tarafından tekkeye çevrildi. Etrafında bir hazire meydana gelen mescit, 18. yüzyılın ortalarındaki deprem veya yangında zarar görünce onarılırken, minber eklenmek suretiyle burada cuma namazı kılınmaya başlandı. 19. yüzyılda da bazı doğal afetlere maruz kalan eser, Osmanlı döneminin sonlarına doğru bir kez daha elden geçirildi ve bir yangın sonrası sıvalarıyla kalem işi bezemeleri yenilendi.
Zeyrek Caddesi ile At Pazarı Sokak köşesindeki yapı, 1491 yılında Şeyh Süleyman tarafından mescide dönüştürülmüştür. 1756 yılındaki yangından sonra Kazgan Hasan Ağa’nın yaptırdığı onarım sırasında yapıya minber konulmuştur.
DUYULMAYAN EZANIN SORUMLUSU HINZIR TİLKİ
Denizli’nin Çardak İlçesi Gölcük Mahallesi’nde ezan okunurken minaredeki hoparlörden uzun süredir ses çıkmaması üzerine cemaat, minareye çıkarak nedenini araştırdı. Minareye çıkan cemaatten bir kişi, şerefeye bakınca bir tilki gördü. Tilkinin hoparlöre giden elektrik kablosunu kemirerek zarar verdiği, bu nedenle ezan sesinin duyulmadığı ortaya çıktı.
İtfaiye ekibi, minarenin en üst noktasına tırmanan tilkiyi güçlükle yakalayarak doğaya bıraktı. Girdiği minarede merdivenlerden tırmanarak en üst noktaya çıkan tilkinin burayı kendi yuvası haline getirdiği, elektrik kablolarını kemirdiği anlaşıldı. Belediye ekipleri, zarar gören kabloları değiştirerek elektrik arızasını giderdi.
ÇİN'DEKİ ULTRA MODERN MÜSLÜMAN KÜLTÜR MERKEZİ
Mimarlık Araştırma Enstitüsü ve Scut Tasarım tarafından, Çin’in Chang Hebei Eyaleti’nde Müslüman Kültür Merkezi tasarlanmış. Bir tiyatro ve bir konferans salonu da dâhil olmak üzere Müslümanlar ve ziyaretçiler için modern bir kültür merkezi yapıldı. Proje 35.000 metrekarelik bir alan üzerinde Scut Tasarım tarafından yürütüldü.
TAKSİM CAMİİ'NİN TEMELİ ATILDI
Taksim Meydanı'nda yapılacak olan caminin temeli İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın katılımıyla düzenlenen törenle atıldı.
Taksim Cami’nin, Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı ve Santa Maria Kilisesi ile bölgenin buluşma noktası haline geleceğini belirten Topbaş, “Bunlar bizi birleştirici unsurlar olmalıdır. Bunlar bizi gerecek, ötekileştirecek unsurlar olmamalı. Buna hassasiyet göstermeliyiz” dedi.
Taksim'de yapılması planlanan camiye İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun onay vermesinin ardından cami inşaatının temel atma töreni Taksim'de yapıldı. Törene, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“60 METRE YÜKSEKLİĞİNDE 2 MİNARELİ”
Mimar Şefik Birkiye ile camiyi tasarlayan mimar Selim Dalaman caminin teknik detayları ile bilgi verdi. Camiyi bölgenin mimari dokusuna yakışan bir şekilde tasarladıklarını söyleyen Dalaman Cami’nin özelliklerine ilişkin “Taksim Meydanı ve Taksim Maksemi’nin yanı başında olan yapı, İstiklal Caddesi’nin özellikle Art Deco mimarisine uygun tasarlandı. İnşallah Cuma namazını 2 bin 500 kişi kılacak. Zemin üstü 2 bin 900, zemin altı 7 bin 900 metrekare olmak üzere kapalı inşaat alanı yaklaşık 12 bin metrekare olacak. 3 katlı otopark var. Ana kubbe yüksekliği 30 metre yüksekliğinde olacak. 60 metre yüksekliğinde 2 minare ve 2 şerefesi olacak” şeklinde bilgi verdi.
ARTIK CAMİLER KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK!
Türkiye genelindeki camilere standart getiriliyor. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘Cami Standartları Projesi’ için bir araya geldi.
Bakanlıkta gerçekleşen toplantıda, camilerin medeniyete yakışır ve günümüz ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde imar edilmesi kararlaştırıldı. Artık camiler kendi enerjisini üretecek, kullanım suyunun geri dönüşümünü sağlar hale getirilecek. Yapılacak mevzuat düzenlemeleri ile camilerin sadece bir ibadet alanı olmaktan çıkarılıp hayatın merkezi ve toplumun her kesimi tarafından kullanılan fonksiyonel yapılar haline gelmesi sağlanacak.
ÇOCUK OYUN ALANI
Bu kapsamda camiler, kadınlar, çocuklar, gençler, yaşlılar ve engellilere hitap edecek, sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde olacak. Camilerde çocuk oyun alanı, misafirhane, seminer salonu da bulunacak.
DİYANET VAKFI'NDAN 'İYİLİK' TEMALI SERGİ
Türkiye Diyanet Vakfı’nın 12 Mart’ta 3’üncüsünü gerçekleştirdiği ‘İyilik’ temalı fotoğraf sergisi ‘Uluslararası İyilik Ödülleri’ kapsamında yapıldı.
İyiliğin yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen ‘İyiliğe Netliyoruz’ fotoğraf yarışmasında 3 bin 200 fotoğraf arasından dereceye giren ve sergilemeye değer görülen fotoğraflar, Beyoğlu Posta ve Telgraf Merkezi’nde sergilendi.
Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu işbirliğiyle düzenlenen “İyiliğe Netliyoruz” fotoğraf yarışmasında birinciliği Hatay’dan ‘Baba Kucağı’ isimli eser ile Cem Genco, ikinciliği Van’dan ‘İyilik Hasadı’ ile Özkan Bilgin, üçüncülüğü ise Konya’dan ‘Can Dostlar’ isimli eser ile Serkan Daldal layık görülmüştü. Yarışmada 40 eser ise sergilemeye değer görülmüştü.
Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin, vakfın 135 ülkede organizasyon gerçekleştiren ve iyiliği yeryüzüne yaymak isteyen bir kurum olduğunu kaydetti.
HACI AHMET KARAMAN CAMİİ AÇILIŞI
Sancaktepe'de yaptırılan Hacı Ahmet Kahraman Camisi'nin açılışına katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, açılışın ardından cuma namazını kıldırdı.
Hutbesinde, caminin kıyamet saatine kadar müminlerin birlikte, Rahman'a secde ettiği bir mekan olmasını diledi. Görmez, camiler ve mescidlerin, İslam medeniyetinin kalbi olduğunu, hiçbir İslam şehrinin camisiz ve mescidsiz düşünülemeyeceğini dile getirdi.
Camilerin bilgi ve ilim mekanları olduğunu anlatan Görmez, şöyle devam etti:"Camilerimiz, mabedlerimiz, mescidlerimiz aynı zamanda bizim özgürlük mekanlarımızdır. Biz, orada özgürlüğü öğreniriz. Çünkü İslam'ın en temel esası, kula kul olmayı terk edenler, Allah'a kul olurlar. Allah'a kul olmak, özgürlüğün en önemli noktasıdır. Allah'a kulluğu öğrenenler, özgürlüğü de öğrenirler. Camiler, İslam beldelerinin aynı zamanda özgürlüğünün, bağımsızlığının, istiklalinin simgesidirler. Onun için biz millet olarak camiyi, mabedi, İstiklal Marşımıza yerleştirmişiz. 'Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli' derken İstiklal Şairimiz, mabedi, camiyi, ezanı, istiklalimizin, bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün simgesi olarak ilan ediyor."
Açılışta Başkan Görmez’e Sancaktepe Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, Belediye Başkanı İsmail Erdem, İlçe Müftüsü Yusuf Bingöl de eşlik etti.
CAMİ HOPARLÖRLERİNE '80 DESİBEL' AYARI
Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı değerlendirme sonucunda minarelerden okunan ezan sesinin daha rahat duyulabilmesi ve anlaşılabilir olması için 80 desibel olmasını kararlaştırdı.
Bu kapsamda, Bağcılar’da İlçe Müftülüğü ve Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri ilçedeki 71 camide okunan ezanın 80 desibele uygun olup olmadığını kontrol ediyor.
Bağcılar’daki tüm camilerde inceleme yapan Bağcılar Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri ile İlçe Müftülüğü personeli, özel ses ölçüm cihazları yardımıyla ezan sesi ölçümü yapıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen Ezan Çalıştayı’nda din hizmetlerinin önemli bir parçası olan ezanın usulüne uygun ve güzel seda ile okunması, din görevlilerinin ezanı güzel okuma yeterliliklerinin arttırılması ile camilerde ses cihazı ve kullanımından kaynaklı sorunlar görüşüldü. Bu kapsamda okunan ezanın 80 desibel değerine göre ayarlanması kararlaştırıldı.