Hac kayıtları 4 Şubat’ta başlıyor
Cami Yapı Ekipmanları Dergisi olarak katıldığımız toplantıda, Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, 2013 yılı hac ön kayıtları sebebiyle basın toplantısı düzenledi. Özbuğday: “Bilindiği gibi ülkemizden hacca gitmek isteyen vatandaşlarımızın müracaatları Diyanet İşleri Başkanlığı’nca kabul edilmektedir. Hacca gidenlerin sayısında her yıl artış olmakta, İslam ülkelerinin nüfuslarının “binde biri” oranında uygulanan kota nedeniyle, müracaat edenlerin tamamını maalesef o yılda hacca götürmek mümkün olamamaktadır. Bu nedenle 2012 yılında müracaatta bulunduğu halde hacca gidememiş birçok vatandaşımız bulunmaktadır. Bu sayı, Konya’mız için 48 bin civarındadır. Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu kararı uyarınca; 2012 yılı hac kayıtlarıyla kura çekimi ve sonuçlarının, sadece 2012 yılı haccı için geçerli olması öngörüldüğünden, söz konusu kuraya katıldığı halde hacca gidemeyenlerin hacca gitme ve hac türlerini tercih etmedeki iradelerinde meydana gelebilecek değişikliklerin tashihi ve hacca gitmek üzere ilk defa müracaat etmek isteyen vatandaşlarımıza da müracaat etme imkanı tanınabilmesi amacıyla 2013 yılında da hac kaydı açılması kararlaştırılmıştır. 2013 yılı hac ön kayıtlarının, müracaat eden kardeşlerimiz ve yakınları için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Haktan niyaz ederim” dedi.
Buna göre;
1) 2013 yılı hac organizasyonlarına katılmak isteyenlerle ilgili müracaatlar; 04-22 Şubat 2013 tarihleri arasında, 2012 yılında kuraya katılanlar için “Kayıt Yenileme”, ilk defa gidecekler için de “İlk Defa Kayıt Yaptırma” şeklinde iki ayrı kategoride yapılacaktır.
2) 2012 yılında kuraya katılıp kura sonrasında hacca gidemeyenlerin kayıt yenileme işlemleri internet ortamında Diyanet İşleri Başkanlığı’nca otomatik olarak yapılacaktır. Ancak 2012 yılı ön kayıt dilekçesinde belirtildiği il, ilçe, hac konaklama türleri ve birlikte kuraya girecek kişilerde değişiklik yapmak isteyenler ile müracaatından vazgeçmek isteyen hacı adayları Müftülüklere başvurarak gerekli değişiklikleri müracaat süresi içerisinde yaptırabileceklerdir.
3)İlk defa kayıt yaptıracak hacı adaylarıyla, bunlardan kuraya birlikte katılarak beraber hacca gitmek isteyenler, ön kayıt ücretini bankaya yatırarak müracaatlarını internet ortamında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın http://hac.diyanet.gov.tr internet adresinden yapabilecekleri gibi, doğrudan müftülüklerden temin ederek dolduracakları Form Dilekçe ile il ve ilçe Müftülüklerine müracaat ederek de yapabileceklerdir.
4)Çeşitli masraflar için ilk defa kayıt yaptıracak hacı adayları kişi başına 15 TL’yi Başkanlıkça belirlenen ve aşağıda isimleri yer alan bankalardan birine yatıracaklardır. Kayıt yenileyenlerden ise herhangi bir ücret alınmayacaktır. Müracaattan sonra vazgeçenler ile hacca gidemeyenlere bu paraları iade edilmeyecektir. İlk defa ön kayıt yaptıracakların 15 TL’ lik kayıt ücretini yatırabilecekleri banka isimleri şunlardır;
a) T.C.Ziraat Bankası
b) Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
c) Türkiye Halk Bankası
d) Ak Bank A.Ş.
e) Al-Baraka Türk Katılım Bankası A.Ş.
f) Asya Katılım Bankası A.Ş.
g) Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.
h) Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.
5)Doğrudan İl ve İlçe Müftülüklerine yapılacak müracaatlarda, nüfus cüzdanı fotokopisi ile banka dekontunun/belgesinin bir sureti müracaat dilekçesine eklenecektir.
6)Hac planlamalarına ve kesin kayıtlara esas olmak üzere, hacı adayları internet ortamında veya doğrudan il ve ilçe müftülüklerine yapacakları müracaatlarında konaklama türleri ile bunlara dair yaklaşık hac fiyat aralıklarını göz önünde bulundurarak, hac konaklama türlerinden birisini mutlaka tercih edeceklerdir.
7)Müracaat eden vatandaşlarımızın kayıtları, T.C. kimlik numarası ile yapılacak ve yabancı uyruklu kayıtlar alınmayacaktır.
8) Hacca götürülmek istenilen (“0″ yaş dahil) çocukların da kayıtları, ebeveyni ile birlikte internet ortamında veya doğrudan il ve ilçe müftülüklerine yapılacak ve onlardan da 15 TL ön kayıt ücreti alınacaktır.
9) Kesin kayıt esnasında belge istenecek olmakla birlikte; hac müracaatlarıyla ilgili yapılacak istatistiki çalışmalara veri teşkil etmesi amacıyla şehitlerimizin, daha önce hacca gitmeyen anne, baba, eş ve çocukları ile gazilerimiz ve eşleri internet ortamında veya doğrudan müftülüklere yapacakları hac müracaatı esnasında, kendi özel durumları ile ilgili bölümü de ayrıca dolduracaklardır.
10) 2012 yılında çekilen kura sonucunda hacca gitmek üzere kesin kaydını yaptıran, ancak geçerli bir mazereti sebebiyle hacca gidemeyenlerin, hac dönemini kapsayan (hastalık, trafik kazası v.b.) mazeretlerini belirtir bir belgeyi ibraz ederek 2013 yılında hacca müracaat etmeleri halinde, bunlar kayıt yenileyenler statüsünde değerlendirilecek ve kura çekiminde ilk kayıt yılları baz alınarak katsayı oranı uygulanacaktır.
11)2013 yılında ilk defa kayıt yaptırmak isteyen bayanlardan mahremsiz olarak hacca gidemeyecek durumda olanların, ileride mahrem birleştirme taleplerinin yerine getirilmesi mümkün olamayacağından ve doğabilecek vize sorunlarından dolayı herhangi bir hak verilmeyeceğinden, bu durumda olanlar müracaatlarını hacca hiç gitmemiş mahremleri ile birlikte yapacaklardır.
12)Müracaatlarda; eş, anne, baba, kayınvalide, kayınbaba, kardeş, çocuk gibi birinci derecede akrabaların birbirleriyle, herhangi bir akrabalık bağı olmayan vatandaşlarımızın istemeleri halinde 10 kişiyi geçmemek kaydıyla ve grup halinde tek bir kura numarasıyla, tek başına hacca gidemeyecek durumda olan engellilerin ise hacca hiç gitmemiş refakatçileri ile birlikte kuraya katılma talepleri karşılanacak, bunun dışında kuraya birlikte girme talepleri kabul edilmeyecektir.
13)Daha önce vekaleten hacca gittiklerini belirterek bu defa kendi, adlarına hacca gitmek veya bir başkasının yerine vekaleten hacca gitmek isteyenlerin müracaatları kabul edilmeyecektir.
14)Daha önce hacca gidenlerin müracaatları kabul edilmeyecek, müracaatlardan veya kiminden sonra hacca gittiği tespit edilenlerin kayıtları silinecek, ön kayıt ücreti yatırmışlarsa iade edilmeyecektir.
15)İnternet ortamından kayıt yapacakların: kayıtlarını tamamladıktan sonra kendilerine verilecek olan elektronik şifre ile yazıcıdan alacakları kayıt durumlarını gösterir çıktıları mutlaka muhafaza etmeleri gerekmektedir.
16)Kuradan sonra yapılacak kesin kayıtlar, ülkemiz resmi hac kontenjanına göre yapılacaktır.
17)Müracaatlardan sonra, iller bazında hac konaklama türlerine göre çekilecek kuralar, kesin kayıtlara ilişkin kriterler, alınacak ücretler ile hac konaklama türleri ve bu türler için kiralanacak bina ve otellere ilişkin kriterler bilahare belirlenecektir.