irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nden “Mimber Örtüleri Projesi”

    Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü; ‘Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı olup geleneksel Türk el sanatlarını araştırma, tasarlama, üretim ve tanıtım yoluyla gelecek kuşaklara aktarımını sağlayan, sektöre kalifiye eleman yetiştiren yaygın eğitim kurumudur.

    Enstitü bünyesinde “Minber Kapı Örtüleri Projesi” kapsamında yapılan araştırmalarda, tarihimizin topraklarımıza mirası olan mimarî şaheseri Camilerimizin sanatsal duruşuna yakışmayan minber kapı örtüleri ile karşılaşan kurum bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalara başladı. 

    İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, Camilerimizin süslemesini tamamlayan minber kapı örtüleri üretmek maksadıyla çalışmalarını sürdürüyor.

    Ülkemizde bu konuda bir farkındalık oluşturup, ilgili bürokratların, yüklenici firmaların ve Cami koruma derneklerinin bilinçlenmeleri sağlanmalıdır. 

    Camilerimize yakışır eserler üretilmesi için, enstitü bu görevi üstlenmeyi kendine bir vazife bilmektedir. Projenin diğer bir amacı da oluşturulan farkındalık sayesinde ülkemizde bu sanatı ve tasarımı yapabilecek bireylerin eğitim ve istihdamını sağlamaktır.

    İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, “Minber Kapı Örtüleri Projesi” kapsamında Beylerbeyi Hamid-i Evvel Camii, Hacı Mehmet 
Ali Öztürk Camii ve Beylerbeyi Abdullahağa Camii 
minber kapı örtüleri enstitü tarafından işlenerek, asılmıştır.

    1- Beylerbeyi Camii: Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bir Cami’dir. 2013 yılında Vakıflar müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları sona ermiş ve cami tekrar açılmıştır. Şu an halen kullanılır vaziyettedir.

    Beylerbeyi Camii restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra restorasyon ekibi tarafından kurumumuzdan minber kapı örtüsü talep edilmiştir. 

    Minber kapı örtüsünün desen tasarımı Cami’nin genel bezeme özellikleri göz önünde tutularak yapılmıştır. Örtü Maraş işi tekniği ile işlenmiştir.

    Beylerbeyi Camii minber kapı örtüsü enstitüde işlenerek, asılmıştır.

    2- Abdullah Ağa Camii: Cami’nin bânisi Abdullah Ağa, Osmanlı Padişahlarından III. Murad’ın bostancıbaşılarındandır. 

    Cami son yıllarda da birkaç sel baskınına maruz kalmış ve en son 2004 tarihinde meydana gelen baskında Cami’nin döşemesi kaldırılmış ve halıları kaldırılmıştır. 

    Ayrıca Cami’de bulunan bazı tarihi eserler de zamanla kaybolmuş en son yaşanan hadisede Cami’de bulunan şamdanlar ve tarihi saatlerden birisi çalınmıştır.

    Cami’nin tahrip olan duvarı 2005 yılının ramazan ayında yaptırılmış ve 2006’da ise Cami avlusuna taş döşenmiştir. Abdullah Ağa Camii en son 2014 yılında restore edilerek kullanıma açılmıştır.

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com