1912 yılında el halısı imalatı ile sektöre giriş yapan ve sadece cami halısı yapan Özkul Halı, 2017 yılında 106 yıldır halı sektörüne hizmet vermenin ve makina halısı üretiminde Türkiye’de temeli atmanın haklı gururunu yaşıyor.
Ali Rıza Özkul: ‘Türkiye’deki ve Dünya’daki camilerin yaklaşık yarısı Özkul Halı tarafından döşenmiştir.’
Özkul Halı firması, 1952 yılında Türkiye’nin ilk halı tezgahını Almanya’dan ithal ederek, makine halısı üretimine geçmiştir. 1960 yılına kadar evler için halı üretimine devam ederken 1961 yılında Sultanahmet Camii’ne önden 6 saf seccadeli halı yapılması ile yavaş yavaş Cami halısına doğru geçiş başlamıştır.
Ali Rıza Özkul: “Firmamız tarafından 5 kıtada 48.000 civarında caminin halısını döşendi. “
Özkul Halı, dünyanın en büyük camilerinden Yemen Sanaa El Salih Camii (16.450 m² halı alanı ile 6 adet Sultanahmet Camii büyüklüğünde) gibi çalışmalarıyla dünyanın 42 ülkesine 4500 civarında caminin halısını döşemiştir.
Referansları arasında: İstanbul Süleymaniye, Fatih, Şehzade, Eyüp Sultan, Aziz Mahmut Hüda-i, Eminönü Yeni Cami, Hırka-i Şerif, Ortaköy, Dolmabahçe, Yıldız Hamidiye, Yavuz Selim, Üsküdar Büyük Selimiye, Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, Valide-i Cedid Camii, Nur-u Osmaniye, Yahya Efendi, Sümbül Efendi, Seyit Nizam, Arab Camii, Marmara İlahiyat Camii, Ataşehir Mimar Sinan Camii, Edirne Selimiye, Eski Camii, Üç Şerefeli Cami, Bursa Ulu Cami, Yeşil Cami, Emir Sultan Camii, Ankara Hacıbayram Camii, Ulus Ulu Camii, Konya Sultan Selim Camii, Kapı Camii, Şerafettin, İplikçi, Sahib Ata, Aziziye, Hacıveyiszade Camii bulunmaktadır.
2017 yılındaki son çalışmalarından bazı örnekler:
√ İstanbul Beşiktaş Yıldız Hamidiye Camii 950 m² (Açılış 1886, Mimar Sarkis Balyan)
√ İstanbul Beyoğlu Nusretiye Camii 550 m² (Açılış 1826, Mimar Krikor Balyan)
√ Ankara Ulus Melike Hatun Camii 2500 m² (Açılış 2017, Mimar M. Hilmi Şenalp)
Ali Rıza Özkul: “Taklitçiler kendi marka değerlerini ve itibarlarını kaybettikleri gibi helâl olmayan kazanç elde ettikleri için işleri de bereketsiz olmaktadır.”
Cami halısını diğer halılardan ayıran özellikleri belirten Sn. Ali Rıza Özkul:
“ %100 yapağı yani canlı koyundan kırpılan yün olması şarttır. Yapağı, kullandıkça güzelleşen ve pırıl pırıl parlayan tek malzemedir. İlk anda çok güzel görünen ancak 2 ila 5 yıl içinde, kullanılan yerleri bozulan ve matlaşan sentetik halılar, ucuz fiyatlı olsa bile ekonomik değildir. En kaliteli sentetik bir halı ile aynı gramajda bir yün halıyı, kullanım ömrü olarak kıyaslarsak, yün halı sentetiklere göre 3-4 kat daha uzun ömürlüdür. Yeter ki yün halının boyası, solmayan boya, yünü özel halı yünü olsun ve içinde tabak yünü bulunmasın. Sentetik halılar aşınma bakımından daha uzun dayanır. Ancak bu hiç önemli değildir. Önemli olan kullanım ömrüdür. Çünkü yüzeyi matlaşan, keçeleşmiş, renkleri solmuş bir halı aşınmamış olsa da kullanım ömrünü tamamlamıştır. Halıların kullanım ömrü ile eskime ömrünü karıştırmamak gerekir. Mesela keçeleşmiş ve taş gibi sıkışmış kalmış bir halı, aşınmamış olsa bile, halı özelliğini kaybetmiştir. Bu bakımdan, gramajlı ve saf yün bir halı hiçbir sentetik halıyla kıyaslanmaz.” diyerek kalite ve birikimin tesadüfi olmayan bir serüven olduğunu da aktardı.