Yaşama ve insana dokunan bir girişimcinin yaşadıkları ve yüzünü Batı’ya dönen bir İhracatçı olmasının arkasında yaşadıkları…
Yasemin Kalya, Mardin’in taşını tüm ülkeye, Doğu’nun kültürünü Batı’ya tanıtma fikrinden ve Mardin’i Mardin’e has olan Mardin taşıyla restore etme fikrinden heyecanlanarak işe atıldı. 2008 yılının Eylül ayında 150 yıldır yapılmayan taş çıkartma ve işleme faaliyetini canlandırmak amacıyla, doğduğu şehir Mardin’de bir şirket kurup çalışmalara başladı. Yerel ve doğal bir malzemeden potansiyel iş alanı yaratan Mardin Taş Madenciliğin sahibi Kalya, büyük bir cesaret ile çıktığı yolculuğa devam ediyor.
Yasemin Kalya, pek çok insanın cesaret edemeyeceği bir alanda girişimciliği seçti. Madencilik sektöründeki ilk kadın girişimcilerden oldu. Mardinli kadın girişimci Kalya, âşık olduğu Mardin taşını Kanada, Irak, İtalya, Dubai ve Çin’de fuarlarda tanıttı. Kanada, Irak ve Çin’e ise ihracat yaptı.
‘İşçilerim bile kadın olmamdan rahatsızlık duyuyordu. İş yaptığım insanlar ve esnaf bu işi nasıl bir kadın yapar diye hep şaşkınlıkla yaklaşıyordu.’ diyen Kalya Madencilik Kalya’nın ne daha önce çalıştığı ne de aileden bildiği bir iş. Kendi deyimiyle ‘gözü kara’ ve sevgiyle girdiği bir alan.
Yasemin Hanım “Zor bir sektör. Bir sürü zorluk yaşadım. Doğruyu yanlışı hep sahada öğrenerek yaptım. Ama bu kadar zorluğa değdi. Türkiye’ye güzel bir taşı kazandırdım. Çok kadınca bir iş değil madencilik ama yapılabiliyor” diyor.
Yasemin Hanım Merhaba, sizi ve şirketinizi yakından tanıyabilir miyiz?
Mardin doğumluyum. Memleketimi çok seven biriyim. Memur olan babamın görevi nedeniyle lise birden itibaren Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde yaşadım ama memleketimle bağını hiç koparmadım. Üniversiteyi bitirdikten sonra iş hayatına ilk Tekirdağ’da başladım. Beyaz eşya bayiliği yaptıktan sonra kızımın üniversiteyi kazanması nedeniyle İstanbul’a yerleştim. Mardin’deki bir ziyaretim sırasında şehirdeki taş ihtiyacını görünce farklı iş fikirleri geliştirdim.
Mardin Taş Madenciliği kurmaya nasıl karar verdiniz?
Mardin restore edilmeye başlanmıştı. Ama taşlar renkli, oradan buradan getirilme yamalı bohça gibiydi. 2007 yılında girişimci olarak şehre geri döndüm. Madencilik ne daha önce çalıştığım ne de aileden bildiğim bir iş. Ama bu kadar zorluğa değdi. Türkiye’ye güzel bir taşı kazandırdım.
Sizce girişimcilik nedir? İlk beş yıllık planlamanız nasıldı?
Her zaman cesaretli olan ve risk alan bir yapım oldu. Hiç bilmediğim bir iş tamamen girişimci ruhu ve eğitimini almadım. Girişimciliğin arkasından koşup sahada araştırarak doğruyu sahada buldum. Bana göre girişimci hayalperest olmalı ve bir şeyden korkmamalıdır. Beş yıllık süreçte pek çok zorluk yaşadım ancak girişimcilik cesaret, inanma ve sevgi üzerine kuruludur. Bunlar olunca gerisi geliyor. Hammaddeyi memleketime sundum ve ihracatçı oldum. En Zor işlerin içine girişimciliğim sayesinde zoru başardım. Sevgi, inanç, risk almak en önemlisi. İnandığınız işin arkasında koşun. İlk işim Sakıp Sabancı Mardin Müzesi idi.
Mardin Taşının özgün güzelliğini koruması, kalıcı müşteri memnuniyeti sağlamak açısından önem arz etmektedir.
Büyük bir özveri ve inançla çıktığınız yolda elde ettiğiniz Mardin taşıyla ilgili neler söylemek istersiniz?
Mardin Taşı, her türlü fiziksel ve kimyasal ayrışmaya karşı son derece dayanıklıdır. Mardin Taşının dayanıklılığı ve yalıtım özelliği, her türlü iklim şartları ve coğrafyada, uygulayanların gurur kaynağıdır. Tıpkı adını aldığı uygarlıkların buluşma yeri olan antik Mardin şehri gibi; kadim bir renge sahip olup kalite ve kullanım rahatlığının yanı sıra; doğal malzemeler dışında hiç bir kimyasala yer vermeyen, doğal yalıtım özelliğine sahip olan bir çevre dostu olarak eserlerinizi sonsuzluğa taşıyan bir yapı malzemesidir.
Tamamladığınız Proje ve Çalışmalarınız Nelerdir?
Hakkari Yüksekova’da Camii, Adıyaman Üniversite Camii, Van-Gevaş’ta Cami, Mardin Valiliği, Sabancı Müzesi, Tekirdağ Çerkezköy Belediyesi’ne ve İstanbul Bağcılar Belediyesi’ne Saat Kulesi, Beş yıldızlı Erdoba Elegas Otel yürütmüş olduğumuz projelerimizdir.
Yasemin Hanım, samimi ve içten röportajınız için teşekkür eder, işlerinizde ve projelerinizde başarılarınızın devamını dileriz.