irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • Üç Aylar, Bolluk ve Bereketin Sembolüyle Sultan Ramazan Ayı

    Üç aylar kameri ayların yedincisi olan Receple başlayan, Şaban’la devam eden ve nihayetinde Ramazanla son bulan ayların toplu adıdır.  

    Müslüman halkımız tarafından Üç Aylar olarak isimlendirilen, yeni bir manevi mevsimdeyiz. Sarsılan rûhî dünyamızı onaracağımız, kalbî seviye kazanacağımız, hayatımızı yeniden gözden geçirmemize vesile olacak manevi bir iklime yeniden kavuştuk.

    Oruçla, tövbeyle, namazla, Kur'an'la, hayır-hasenatla dolu geçirilecek bu aylarda birbirinden kıymetli geceler var: Regaip, Mîrâc, Berat, Kadir geceleri. Gök kapılarının açıldığı, duaların kabul edildiği, istiğfar ve tövbelerle günahların bağışlandığı, gözyaşlarıyla kötü kaderin değiştirildiği günler, gecelerdir.

    1

    Receb Ayı

    ‘Receb’ kelimesi; herhangi bir şeyden korkmak, utanmak veya bir kimseyi heybetinden dolayı ululamak ve tazim etmek manalarına gelir. 

    Şaban Ayı

    Şaban ayının Araplar arasındaki eski adı ‘Azil’ idi. Araplar, Şaban ayına “şehrullâhi’l-muazzam”, “şehru’l-kerâme” ve “şehru’l-kasîr” de derler. Şaban ayı “şuhûr-ü selâse” denilen üç ayların ikincisidir. Şaban ayının en önemli hususiyetlerinden birisi de, Berat gecesinin bu ayın on beşinci gecesine tesadüf etmesidir. Berat gecesi; meleklerin inmesi, duaların geri çevrilmeyip kabul olunması gibi daha birçok hususiyete haiz olduğu için, içerisinde bulunduğu Şaban ayını da değerli kılmıştır. 

    1

    Bolluk ve Bereketle Gelen Onbir Ayın Sultanı:  Ramazan Ayı

    Hepimizin dualarıyla destekleyerek kardeşliği ve birliği arttırdığı günlerde hep beraber kalabalık sofralarda Ramazan’ın gelişi ile paylaşımlarımız da aynı ölçüde arttığı günlerin huzurunu yaşıyoruz. On bir aydan daha değerlidir. İçinde bin aydan daha hayırlı olan ve o gecede Kuran’ın indirildiği kadir gecesi mevcuttur. Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Oruç nimeti bu aya has olarak farz kılınmıştır. Bin aydan daha hayırlı olduğu haber verilen Kadir Gecesi yine bu ayın içinde gizlidir. Ayrıca bu ayda ifa edilen bir farzın, diğer aylarda yerine getirilen yetmiş farza bedel olduğu bildirilir.

    Yüce Rabbimiz Ramazan ayının önemini bizlere şöyle bildirmektedir: “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise, sizden ramazan ayına ulaşanlar idrak edenler onda oruç tutsun.” Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz ise Ramazan ayında gerçekleşen manevi atmosferi şöyle bildirmektedir: “Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.”  “Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”

    Ramazan veya Ramazan ayı (Arapça: Ramaḍan), Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayıdır. İslamiyet'te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir. Ramazan, "Ramaza" (çok sıcak olma) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.  

    ‘On bir Ayın Sultanı’ denilse de hep gönlümüzün baş tacı bir aydayız.'

    Günümüzde Ramazan ayının zamanı Ömer'in halifeliği zamanında düzenlenen takvime göre belirlenir. Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir. 

    Ömer'in hilafeti zamanında Arap Yarımadası'nda; Persler, Romalılar ve başka medeniyetlerin kullandığı güneş ve ay takvimleri kullanılmaktaydı.

    Hicaz - Asir bölgesinde ise hem güneş hem de ay takvimi kullanılıyordu. Takvim oluşturma fikri ortaya çıkınca yapılan istişareler sırasında sahabeden Ali, oluşacak takvimin peygamberin Medine'ye hicretini başlangıç tarihi olarak önermiştir. Bu görüş kabul edilmiştir fakat peygamberin hicretinin ay takviminin ilk ayı olan Muharrem'e değil de Rebiyülevvel’e denk gelmesi sonucunda tarih geriye alınmıştır. Buna göre Hicrî takvimin başlangıcı miladi 23 Temmuz 622'ye denk gelir, yılın dokuzuncu ayı da böylece Ramazan olur. Ramazan ayından önceki hicrî ay Şaban, Ramazan'dan sonraki ay ise Şevval ayıdır.

    Sevgili Peygamberimiz, mübarek üç aylar için, “Recep Allah"ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetimin ayıdır." (Buhârî) buyurmuşlardır.

    Layıkıyla yaşayabileceğimiz, hayırlara vesile olan üç aylar mübarek olsun.

    1

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com