“Uluslararası Ruy’et-i Hilal Konferansı” hazırlık toplantısı sona erdi
Ramazan ayı ve dini bayramların başlangıç tarihleriyle ilgili İslam ülkelerindeki farklılığa son vermek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen “Uluslararası Ruy’et-i Hilal Konferansı” hazırlık toplantısı değerlendirme oturumunun ardından sonuç bildirgesinin yayınlanmasıyla sona erdi. Değerlendirme oturumuna başkanlık eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ruy’et konusunun Müslümanların ortak sorunlarından biri olduğunu ifade ederek “İbadetlerimizi birlik ve beraberlik içinde yapabilmenin yollarını arıyoruz. Bu konuyu güç ve iktidar konusu, sen ben konusu, bir ülke konusu haline getirmemeliyiz. İslam kardeşliği İslam’ın meselelerini hassasiyetle ele almanın en temel prensiplerinden biri bu olmalıdır. Hiçbir ülke bütün Müslümanların ortak sorunu olan bu konuyu kendi siyasetini İslam dünyasındaki öncülüğünün vesilesi ittihaz edilmemelidir. Bu prensip çok önemlidir” diye konuştu. Bütün Müslümanların ortak meselesinin bu sorunu çözmenin Müslümanların üzerinde farzı kifayet olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kasım ya da Aralık ayında yapılacak büyük kongrenin öncesinde İslam dünyasının görüşlerini birleştirmesi için bir komisyon belirleneceğini ve bu komisyonun çalışmalara bir an evvel başlayacağını dile getirdi.
Başkan Görmez konuya ilişkin değerlendirmesinde altını çizdiği hususlardan bazıları şunlardır:
“Herkes kendi görüşünü en güzel şekilde ilmi olarak ispat edip, ortaya koymalıdır”
“Öncelikle şu esas üzerinde ittifak etmeliyiz. Bu konuyu bir rahmet ortamında ele almalıyız. Rahmet olan bir ihtilafın konusu ancak yapabilmeliyiz. Hiçbir zaman bir görüşü dayatmamalıyız. Herkes kendi görüşünü en güzel şekilde ilmi olarak ispat edip, ortaya koymalı ama hiç kimse bir görüşü dayatmamalı”
“Büyük kongreye karar vericileri de davet etmeliyiz”
“Bir diğer prensip olarak, alimlerin toplantılarda ele aldıkları konular nihayete erdi. Pek çok araştırmalar, kitaplar, makaleler, tebliğler sunuldu ancak bir nokta ihmal edildi. O da karar vericiler. Türkiye için karar vericiler burada. Büyük kongreye ülkelerin karar vericilerini de davet etmeliyiz.”
“Büyük kongreye kadar toplantılar yapacak, çalışmaları yürütecek bir komisyon oluşturmalıyız”
“Bir komisyon oluşturmalıyız. Bütün önerilere açığız. Bu komisyon büyük kongre öncesinde birkaç defa toplanmalıdır. Bu amaçla bir an evvel web sayfası hazırlayalım. Bugüne kadar İslam dünyasında yapılmış olan bütün toplantılarda sunulan tebliğleri bir araya getirelim. Hatta bazı önemli makaleleri Türkçeye çevirelim. Türkiye’de de bir literatür oluşturmak için bir çaba içinde olmuş olmayı önemsiyorum. Kalbimizden geçen yılsonunda İstanbul’da yapacağımız toplantının artık Müslümanların yaptığı nihai toplantı olmasıdır. Bu toplantının adı sadece “Rüy’et-i Hilal Toplantısı” mı olsun yoksa büyük bir başlık altında bir takvim birliği toplantısı mı düzenleyelim ya da sadece kameri ayların başlangıcını mı konuşalım, tartışalım bunu da heyetin takdirine bırakıyorum”
İki gün boyunca devam eden ve takvim birliğinin amaçlandığı büyük kongre öncesinde hazırlık toplantısı şeklinde gerçekleşen “Uluslararası Ruy’et-i Hilal Konferansı” hazırlık toplantısının değerlendirme oturumunda katılımcılar düşüncelerini paylaşarak mülahazalarda bulundu. Oturumun ardından büyük kongre öncesinde çalışmaları yürütecek komisyon belirlendi.