Cami projelerindeki çalışmalarını 50 yıla sığdıran ve işini ilk günkü heyecanıyla yapan Sn. Ali BAHAT çalışmalarını dergimizle paylaştı...
Sn. Ali Bahat, 50 Yıl önce ‘Cami Projesi’ çizme çalışmalarınıza nasıl başladınız?
50 yıl önce, Almanya’daki 2 yıl süren inşaat mühendisliği stajımı tamamladıktan ve askerliğimi bitirdikten sonra Giresun’da plan ve proje konularında büro açmıştım. Rahmetli Fazlı ustanın, Giresun Merkez Darı köyüne yapılacak cami için büroma gelerek proje istemesiyle ‘cami projesi’ yapımına başladım. O gün bugündür hala cami projeleri yapımı çalışmalarıma devam ediyorum.
“50 yıldan bu yana - hem yurt dışında hem de yurt içinde 1000’den fazla cami projesi ile Dünya’da çok fazla sayıda ücretsiz cami mimari projesi yaptım.”
50 yıl önce Diyanet İşleri’nde maalesef tip cami projesi dahi yoktu, cami planları ile ilgili Türkçe yayın ve kitaplarda yoktu. Ne yazık ki o tarihlerde dahi hem renkli hem de resimli Almanca ve İngilizce yayınlanmış kitaplar vardı.
Maalesef bugün dahi ‘Osmanlı Mimarisi’ konusunda 4 ya da 5 yıl süreli eğitim veren bölüm/bölümler üniversitelerimizde bulunmuyor.
4-5 yıl süreli olabilecek ‘Osmanlı Mimarisi’ konusunda eğitim veren bir bölümün üniversitelere açılması için Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörümüz Sn. Süleyman Baykal ile bu konuyu görüştüm ve kendisinden söz aldım.
“50 yıldan bu yana yurdumuzun her ilinde projesini çizdiğim camiler yapıldı!”
50 yıllık cami mimari çalışmalarınızla özellikle hangi referanslarınızı belirtmek istersiniz?
Çanakkale Kınalı Kuzular Camii, Afyon Cide Karamustafa Paşa Camii, Amasya Hamamönü Hamit Kaplan Camii,
Kahramanmaraş Çağlayan Cerit Muhsin Yazıcıoğlu Camii, Rize İlahiyat Fakültesi Camii, Rize Pazar Üniversite Camii, Giresun Üniversite Camii, Trabzon Akçaabat Fatih Üniversitesi Camii, Trabzon Merkez Adnan Kahveci Camii, Erzurum Hacı Mehmet Halıcı Camii vb. 1000’den fazla caminin mimari projelerini hazırladım.
Cami mimari projelerinizle ilgili özellikle belirtmek istediğiniz detaylar nelerdir?
Sekizgen kolonlardan oluşan minare projeleri hazırladım. Rahmetli Adnan Bektüre Bey projeye uygun olarak minarenin kürsü, pabuç, gövde, şerefe ve petek kalıplarını hazırladı. Bu minare kalıpları birçok minare ustası tarafından kullanılmaktadır.
Camiprojesi.com internet sitemizden, YouTube’taki ‘Ali Bahat Cami animasyon kanalı’mızdan ve Facebook üzerinden çalışmalarımıza ve mimari projelerimizle ilgili detaylara herkes ulaşabilmektedir.
İnşaat ve Cami Mühendisi Sn. Ali Bahat’a röportajı için teşekkür eder, yeni çalışmalarında kolaylıklar dileriz.